dissabte, 25 d’octubre del 2014

SABÓ ARTESANAL FET A CASA

Avui faig sabó a casa, amb oli d'oliva usat.

La màgia consisteix en que la saponificació dels greixos (oli) amb hidròxid sòdic (sosa càustica) fa que químicament el resultat no sigui ni un greix, per això el meu sabó es no es comportarà com un oli en cap cas ni farà cap de les olors del que hi vaig cuinar, ni serà la corrosiva i irritant sosa, el resultat és un tercer producte, s'ha transformat en una cosa nova: sabó, que té la capacitat de dissoldre greixos, per tant, netejar. I tant em servirà per a temes domèstics com d'higiene personal. 

Fent servir aquest tipus de sabó redueixo la quantitat de residus abocats per l'aigüera ja que els sabons comercials porten molts d'additius i estan pensats per a que els consumim en grans quantitats. És important que anem pensant en la petjada ecològica que volem deixar en el nostre pas pel Planeta

La meva recepta és aquesta:

Primer mesuro l'oli del que disposo i a partir d'aquí calculo l'aigua i la sosa cáustica que he de ficar amb les seguënts fórmules:

gr d'aigua que necessito = gr d'oli d'oliva que tinc / 2,95 >>> en el cas de l'aigua millor passar-me de llarg perquè la que sobri em quedarà com a residu sense afectar al meu sabó, mai faré curt d'aigua!

gr de sosa que necessito = gr doli d'oliva x 0,142 >>> si vull fer servir un altre tipus d'oli, com girasol, coco, ametlles... hauré de buscar quin numero hi va en el lloc del 0,142, ja que cada tipus d'oli necessita una fórmula diferent.

Un exemple:
- 1kg (1000gr) d'oli d'oliva usat
- 338 gr d'aigua (millor 340 o 350 gr)
- 142 gr de sosa càustica

Segon, amb molt de compte i millor si pot ser a l'exterior protegida amb guants i ulleres de seguretat, afegeixo la sosa a l'aigua i remeno suaument. Això provoca una reacció molt ràpida que emet molta calor i pot cremar-nos. Ho deixo refredar fins que agafi una temperatura entre 40º-60ºC

Mentrestant escalfo l'oli fins que arribi també a la temperatura entre 40º-60ºC

És important que abans de mesclar la barreja d'aigua i sosa amb l'oli tots dos tinguin una temperatura el més semblant possible entre 40º-60ºC. Aniré afegint l'aigua a l'oli sense deixar de remenar i remenar amb cullera de fusta o plàstic fins que vegi que la barreja agafa una consistència cremosa i homogènia. Si veig que no s'homogeinitza puc fer servir la "minipimer" per a donar-li el toc final.
L'oli i l'aigua amb sosa s'han de refredar fins a 40º-60ºC
L'oli ja està a uns 60º i estic esperant que l'aigua amb sosa es refredi. Ja tinc preparades les essències i el motllo de vidre amb una tela per a desenmotllar-ho més fàcilment

En aquest moment puc afegir olis essencials per a aromatitzar el meu sabó: jo poso unes 20-30 gotes per cada litre d'oli emprat i remeno suaument.

Tot i que desconec la formula exacta, el "Sabó de Marsella" crec que ha de ser una combinació entre musk, espígol i rosa, jo ho faig a ull, millor dit "a nas".

Els motllos he de tenir molt en compte que no poden ser metàl·lics ja que la sosa els corroeix i em quedaría sense motllo i el sabó fet malbé, puc fer servir motlles de fusta, plàstic, silicona o vidre, sempre millor folrats amb una tela de cotó o amb un paper de film per a fer més senzill el desenmoltllat.

En un parell de dies ja el podré tallar, però no el faré servir fins d'aquí a 30-40 dies
Un cop el sabó abocat al motllo el deixaré refredar. Segons la temperatura ambient ja el podré tallar un un parell de dies, puc fer servir motlles de galetes si vull donar-li formes divertides.

És important que no faci servir els sabons fins passats uns 30 o 40 dies per a assegurar-me que no hi ha ni una resta de sosa que podria ser irritant per a la pell

Una altra cosa a tenir en compte és que la temperatura i humitat ambiental afectaran també a la manera com el sabó solidifica, si vull un sabó ben ferm més val que ho faci un dia fresc i amb poca humitat a l'aire i evitar al màxim els dies de calor i xafogor de l'estiu. Potse avui no és el dia ideal, però confio que amb la fresqueta de la nit em quedarà un sabó ben sòlid.

VOLS QUE FACI UN TALLER DE FER SABÓ?

Omple el formulari que hi ha a la dreta i sobretot explica'm que és el que vols i deixa'm alguna dada per a poder contactar amb tu (mail, telèfon) i ho organitzem.

HAS DE FER REGAL D'EMPRESA, RECORDS DE CASAMENT, COMUNIÓ O ALGÚN ALTRE ESDEVENIMENT?

Si penses en oferir a les teves persones estimades un obsequi d'utilitat, fet a mà, amb productes de qualitat i naturals, aquesta és una bona proposta.
Aquests sabons els faig amb oli d'oliva extra verge sense usar, macerant l'oli en herbes mediterrànies i aromatitzats amb essències naturals, fetes per artesans de la zona i poden portar o no flors de la planta natural. Algunes opcions són espígol, farigola i romaní.
Escriu-me omplint el formulari de la dreta, explica'm el que vols i deixa'm un mail o telèfon per a que em posi en contacte amb tu.
Aquí et deixo algunes propostes, quina t'agrada més?






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada